סירוס כימי בכלבים

בשנים האחרונות חלה עלייה בהתעניינות בסירוס כימי של כלבים זכרים. הסיבה היא הרצון להימנע מכניסה לניתוח במקביל לשמירה על פוטנציאל הרבייה של הכלב. במאמר זה נפרט מעט על החלופה הכימית לניתוח סירוס.

על פי הערכת משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בישראל ננטשים מדי שנה עשרות אלפי כלבים. מתוך כלבים אלו רק עשירית זוכים לבית חם בעוד שהשאר מועברים למכלאות ועמותות ובמקרים רבים מוצאים את מותם אם לא מוצאים בית.

סירוס כלבים הוא אחד הפתרונות האפשריים לבעיה הנ"ל, עם זאת לא כל בעלים של כלב מעוניין בניתוח להסרת האשכים. בתקופה האחרונה עולה ההתעניינות מצד בעלים מסוימים של כלבים בביצוע סירוס כימי.

מהו סירוס כימי?

בניגוד לסירוס כירורגי, בו מבוצעת הסרה של רקמת האשך כולה וכתוצאה הכלב מאבד את פוריותו באופן סופי ובלתי הפיך, בסירוס כימי הכלב מקבל טיפול תרופתי אשר מוריד את רמת הורמוני המין הזכריים (טסטוסטרון) ובכך מפסיק את ייצור הזרע וההתנהגות המינית של הכלב הזכר. בקצרה לגבי התהליך הביולוגי – התרופה אשר ניתנת לכלב בסירוס כימי מדמה את אחד מההורמונים המופרשים מהמוח במסלול הטבעי של ייצור זרע (GnRH). באופן טבעי הרמה של אותו הורמון משתנה בדם ואותן עליות וירידות בריכוזו בדם משפיעות על ייצור הורמוני מין אחרים. רמה גבוהה באופן קבוע של התרופה בדם גורמת לירידה בייצור של מספר הורמונים בגוף בהם גם טסטוסטרון ובכך מביאה להפסקת ייצור הזרע.

כיצד מתבצע סירוס כימי?

היות וניתן להשיג סירוס כימי לכלב על ידי השגת רמה קבועה גבוהה של התרופה וללא עליות וירידות של ריכוזה בדם, הטיפול מתבצע על ידי החדרת שבב אל מתחת לעורו של הכלב בזריקה. השבב מביא לשחרור קבוע של התרופה לדם ושומר עליה ברמה גבוהה למשך מספר חודשים. משך הזמן מהחדרת השבב ועד לירידה בפוריות הכלב הינו כ-4 שבועות ועל פי מחקרים משך הסירוס הכימי נע בין 6-12 חודשים ולכן יש לחזור על הפרוצדורה של החדרת השבב כל פרק זמן שכזה.

האם סירוס כימי הינו תהליך הפיך?

ברגע שהתרופה שבשבב מפסיקה להיות מופרשת, הכלב חוזר להיות פורה בתוך מספר שבועות. במאמרים פורסם מידע על חזרה לפעילות מינית של כלבים שעברו את הפרוצדורה של סירוס כימי ארבע פעמים. במידה ויש הכרח, ניתן לשקול להסיר את השבב באופן כירורגי במטרה להחזיר לכלב פוריות בטרם סיים את פעולתו.

היתרונות והחסרונות בסירוס כימי של כלבים

היתרונות

  • מניעת התנהגות מינית, אגרסיביות ומריבות בין כלבים:

    כמו בסירוס כירורגי, הורדת רמות טסטוסטרון יכולות להפחית התנהגות אגרסיבית לא רצויה מצד הכלב.

  • סירוס ללא הליך כירוגי:

    בכלבים שלא יכולים לעבור פרוצדורה בהרדמה מסיבות כאלו ואחרות ניתן לבצע את הסירוס הכימי אשר אינו דורש הרדמה.

  • אפשרות ל"תקופת ניסיון" עם כלב מסורס:

    בעלי כלבים אשר חוששים מההשלכות של ביצוע סירוס בניתוח יכולים לשקול ביצוע סירוס כימי לכלבם ובכך לקבל רושם לגבי התנהגות כלבם ככלב מסורס למשך מספר חודשים. לאחר התקופה הזו יוכלו לשקול את הסירוס הכירורגי כבעלי ניסיון עם כלבם כמסורס וכלא מסורס.

החסרונות

  • משך הזמן לפעילות:

    על בעלים שבוחר לבצע סירוס כימי לדעת כי מרגע החדרת השבב על להגעה לחוסר פוריות קיים משך זמן של כ-4 שבועות, היות ומדובר במערכת ביולוגית ייתכן ומשך זמן זה שונה בין כלב לכלב. בכל מקרה מומלץ להרחיק כל כלב שעובר סירוס כימי מכלבות מיוחמות למשך חודש מרגע החדרת השבב.

  • חזרה לפעילות מינית:

    לאחר תקופה של חצי שנה הכלב אינו מוגדר כמסורס. כאמור בסעיף הקודם, זמן זה עשוי להיות שונה בין כלב לכלב ולעתים משך הפעילות מגיע ל-12 חודשים. מחקר בודד הראה שינוי בזרעים של כלבים שעברו סירוס כימי, עם זאת אין מידע לגבי פגיעה באיכות הזרע של אותם כלבים.

  • תופעות לוואי:

    קיימות תופעות לוואי אפשריות. תופעות הלוואי לרוב זמניות ויחלפו לאחר פינוי התרופה מהגוף. בין הסימנים הבולטים ניוון זמני של האשכים, שינויים בפרווה ותגובות של נפיחות/כאב באיזור ההזרקה. בכלבים מסורסים קיימת נטייה להשמנה. ההשמנה היא תוצאה של השינויים ההורמונליים במקביל לירידה בפעילות בהשוואה לכלבים לא מסורסים. במידה וישנם סימנים של עלייה במשקל מומלץ להתייעץ עם ד"ר עמוס שמואלי - מרפאה וטרינרית הדרים ולקבל עצות לאורח חיים נכון יותר לכלבכם.

שני כלבים במריבה
דילוג לתוכן