פריצות דיסק
בכלבים מגזעים מסויימים, פריצת דיסק היא הגורם הנפוץ ביותר לפגיעה בחוט השדרה. הסימנים של פריצת דיסק מטרידים מאוד והנזק יכול לנוע מנזק קל יחסית ועד נזק קשה ובלתי הפיך. יש לטפל בפריצות דיסק בהקדם האפשרי על מנת למנוע החמרה.
מהו הדיסק הבין חולייתי?
עמוד השדרה מורכב מחוליות רבות, בין כל 2 חוליות מצוי חומר הדומה לג'ל רך וצמיגי הנקרא "דיסק" בשל צורתו העגולה. הדיסק מורכב מגרעין רך ומעטפת סיבית. הוא משמש לבלימת זעזועים של השלד ומניעת חיכוך בין החוליות.
מי סובל מפריצת דיסק?
פריצת דיסק היא בעיה נפוצה המאפיינת גזעים בעלי רגליים קצרות יחסית (כונדרודיסטרופיים), כגון פקינז, תחש, שי-צו ועוד, אך גם כלבים גדולים יותר עשויים לפרוץ דיסק. הבעיה נדירה בחתולים. בכלבים מגזעים גדולים נפוצה יותר בעיה של בלט דיסק, אשר מהווה בעיה כרונית המתפתחת לאורך זמן ולרוב בעלת קליניקה פחות חריפה. בדרך כלל פריצת דיסק מופיעה בין גילאים 2-6 שנים אך עשוייה להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר.
מה הגורם לפריצת דיסק?
פריצה של הדיסק בגזעים קטנים נובעת לרוב בעקבות ניוון של החלק הפנימי (גרעין) של הדיסק הבין-חולייתי. הניוון יכול להתחיל כבר בגיל מוקדם עד כדי 6-8 חודשים. בעקבות הניוון הגרעין של הדיסק מתייבש ומתקשה, ונוטה לפרוץ לכיוון חוט השדרה תוך קריעה של המעטפת של הדיסק. למרות תהליך הניוון האיטי, פריצת הדיסק מתרחשת בפתאומיות כאשר הכלב קופץ, או מבצע תנועה לא אופיינית במהלך משחק או טיול. רמת הנזק לחוט השדרה תלויה במספר גורמים – היחסים בין קוטר הדיסק שפורץ לקוטר חוט השדרה, עוצמת הפריצה של הדיסק וכמות החומר שפרץ מהדיסק.
דרגות חומרה של פריצת דיסק
פריצות דיסק מדורגות ל-6 דרגות על פי רמת הסימנים הקליניים שהחיה מבטאת. כאשר היא מתרחשת באיזור הגב ההשפעה ניכרת בפלג הגוף האחורי ובעיקר ברגליים האחוריות (ראו פירוט במסגרת) ונעה בין כאב בלבד ועד שיתוק מוחלט. פריצת דיסק באיזור הצוואר עשויה להביא לחולשה בארבעת הרגליים. שיתוק של 4 הרגליים פחות נפוץ. הסימן הנפוץ והבולט ביותר בפריצת דיסק בצוואר הוא כאב עז המביא לכיווץ של שרירי הצוואר במטרה לשמור על הצוואר במקום. לעתים הכלב לא ירצה לזוז בכלל בכדי להמנע מכל תנועה או יעמוד עם ראש שפוף.
פירוט דרגות החומרה:
דרגה 1 -
כאב בלבד, ללא סימנים עצביים אחרים.
דרגה 2 -
אטקסיה (הליכה מגושמת, בעברית: "שיגשון") ברגליים האחוריות וגם בקדמיות אם מדובר בפריצת דיסק בצוואר – זהו מצב בו הכלב לא "יודע" איפה הרגליים שלו ולכן עשוי להניח אותן על הקרקע באופן לא נורמלי ונראה חסר קואורדינציה.
דרגה 3 -
חולשת רגליים.
דרגה 4 -
שיתוק ברגליים.
דרגה 5 -
חוסר שליטה בצרכים.
דרגה 6 -
נתק מוחלט בין המוח לרגליים וכתוצאה אובדן תחושה מלא.
למה לצפות כשמגיעים לוטרינר?
בהגיעכם למרפאה הוטרינרית הכלב יעבור בדיקה רפואית וצילום רנטגן. במידה ויהיה חשד לפריצת דיסק יומלץ על בדיקות מתקדמות ועל פי דרגת הפריצה והמיקום שלה יומלץ על טיפול, בין אם רפואי שמרני או כירורגי.