כלבת - מידע חשוב
במהלך שנת 2018 דווחו 60 מקרים של כלבת בישראל. המחלה מסוכנת לכל בעלי החיים ממחלקת היונקים. כלבת מועברת בעיקר על ידי נשיכה. למחלה תקופת דגירה במהלכה הוירוס מתקדם לעבר המוח, מרגע התפרצותה בעל החיים הנגוע מראה סימנים קשים ומוות בלתי נמנע.
מחלת הכלבת
מחלת הכלבת הינה מחלה ויראלית אשר מועברת במגע של הוירוס עם רקמה פצועה, בעיקר על ידי נשיכה. היות ולמחלה יש חיסון יעיל, מרבית דיווחי הכלבת למרכזי בקרת המחלות ומניעתן בעולם מגיעים מחיות בר, חיות לא מחוסנות ובמדינות עולם שלישי, בהן מערכות הרפואה אינן מפותחות, גם באנשים.
מאז קום המדינה ועד היום נפטרו 31 בני אדם מכלבת. מרבית המקרים חלו בעשור הראשון למדינה ומאז החלו בפעולות מניעה מחמירות אשר צמצמו מאוד את הפגיעה באנשים. המקרה האחרון של תמותה מכלבת בבן אדם בישראל חל בשנת 2003.
התפשטות המחלה בארץ
בישראל המחלה מדווחת עשרות פעמים בשנה, בתנים, בפרות, בזאבים ולעתים אף בכלבים וחתולים. הרשויות מנסות להלחם במחלה על ידי חקיקה וחינוך בעלי כלבים לחיסון כלבת שנתי, חיסון חיות משק באזורים נגועים ופיזור פתיונות המכילים חיסון להגנה על חיות בר. עם זאת המחלה קיימת במימדים מטרידים בצפון ישראל, כאשר ב2017 מספר מקרי הכלבת המדווחים הגיע ל74! מתוכם 12 מקרים בכלבים וחתולים. המחלה עד שנת 2017 היתה נפוצה בעיקר באיזור הגבולות הצפון-מזרחיים של ישראל אך בשנה זו נצפו מקרים גם ביישובים יותר דרום מערביים כמו עפולה, יקנעם, רמת השופט ובת שלמה.
מכת הכלבת המשיכה גם שנת 2018, עם מקרי כלבת רבים, וניכר כי המחלה ממשיכה להתקדם ולהתפשט בישראל. במהלך שנת 2018 דווחו 60 מקרים של כלבת בהם 6 כלבים, 7 פרות, 45 תנים, גירית, כבש וסוס. ייתכן והאבחונים הרבים הם תוצאה של פעילות אקטיבית מצד מדינת ישראל, במסגרתה השמדה של חיות בר רבות בדגש על תנים, במטרה למגר את התופעה.
אחד המקרים המשמעותיים היה מקרה מספר 24 לשנת 2018. במקרה זה נכנס תן לחצר במושב אומץ שבעמק חפר. התן הותקף על ידי כלבי הבית, אשר הרגו אותו. בנתיחה הפתולוגית נמצא התן כנגוע בכלבת. אגב, גיבורי הסיפור, הכלבים ששמרו בעוז על ביתם, היו מחוסנים לכלבת ולכן הועברו להסגר לצורך השגחה. מאז מקרה זה היה רק מקרה אחד דרומית יותר של תן נגוע בכלבת שנמצא בטייבה, ביחד שני מקרים אלו מסמלים את מימדי הבעיה.
הדבקה ותסמינים
וירוס הכלבת הוא וירוס RNA בצורה של קליע. כאשר חיה ננשכת הוירוס מגיע לרוב לרקמת שריר ונודד לרקמת העצבים הסמוכה. בשלב זה הוא מתחיל בהתקדמות בתוך תאי מערכת העצבים הפריפרית אל עבר המוח. תקופה זו מוגדרת כתקופת הדגירה, ובמהלכה החיה הנגועה אינה מדבקת, שכן הוירוס עדיין לא מופרש מבלוטות הרוק. כאשר הוירוס מגיע למערכת העצבים המרכזית (המוח) הוא מתחיל בהתרבות מאסיבית, גורם לדלקת ובהמשך מגיע גם אל בלוטות הרוק ומופרש ברוק לצורך הדבקת חיות חדשות.
כאשר הוירוס מגיע למוח לראשונה ניתן לראות סימני מחלה ראשוניים, בהם עייפות, חוסר מנוחה, הקאות, חום וכאבי ראש. בתוך מספר ימים תיתכן הרגשה של גרד\דגדוג באיזור הנשיכה, בלבול, חרדות, הזיות, שינויי התנהגות וחוסר יכולת להרדם (אינסומניה). בשלבים המתקדמים עלולים להופיע סימני תוקפנות, ריור והקצפה מהפה, דיכאון, פחד ממים (הידרופוביה), שיתוק, עוויתות ועוד. כאשר סימנים אלו מופיעים בעל החיים הנגוע ימות כמעט בודאות תוך מספר ימים (מקובל להעריך כי התמותה מופיעה בתוך 10 ימים מתחילת הסימנים).
אבחון
בעוד שבבני אדם קיימת אפשרות לנסות ולאבחן את הוירוס בדגימות מבלוטות הרוק, הסרום, נוזל עמוד השדרה ו\או רקמות אחרות בגוף, אבחון המחלה בחיות אחרות מתבצע אך ורק לאחר המוות ע"י זיהוי של הוירוס במוח של החיה הנגועה. כאשר בעל חיים מת ומאובחן לאחר המוות כנגוע בכלבת, יש לבצע סדרת חיסונים לכל בני האדם שבאו עימה במגע.
הוראות לאיזור נגוע בכלבת
כאשר אזור מוגדר על ידי השירותים הוטרינריים כאזור נגוע בכלבת חלים על אותו איזור הוראות מחמירות, ההוראות מעט שונות בין איזורים עירוניים ללא עירוניים.
באיזור עירוני חייב כל בעל כלב לדאוג ל:
- טיול עם רצועה ומחסום.
- שמירה על הכלב בתוך הבית.
- רשיון וחיסון כלבת בתוקף.
עבירה על אחד מחוקים אלו מחייב על פי חוק את הוטרינר הממשלתי להמית (לא פחות ולא יותר) את אותם כלבים.
באיזור לא עירוני חייב כל בעל כלב לדאוג ל:
- קשירה של הכלב בכל שעות היום.
- לא להחזיק יותר מכלב בית אחד או שני כלבים המשמשים לרעייה של בקר\צאן. אלא אם מקבל אישור מיוחד מהוטרינר הממשלתי.
חיסון
קיימים תרכיבים לחיסון לפני חשיפה ולאחר חשיפה. בן אדם שנחשף למחלה ללא חיסון קודם לרוב יעבור סדרה של 5 זריקות. בן אדם שחוסן בעבר ידרש ל-2 חיסונים. בניגוד לדעה הרווחת, החיסון מתבצע לתוך שריר הזרוע ולא לבטן.
כלבים מחוסנים אחת לשנה על פי חוק. קיימים מספר תרכיבים לצורך חיסון נגד המחלה בעלי תוקף שונה. בישראל קיימים בשימוש רק תרכיבים בעלי תוקף של שנה.
המלצות
במרפאה וטרינרית הדרים אנו ממליצים בחום לדאוג לחיסון ורישוי בתוקף לכל כלב. לאור התפשטות המחלה מצפון הארץ לכיוון דרום מערב אין ביטחון כי המחלה לא תדרים עוד ואף תגיע לאזורנו, ואנו רוצים להיות ערוכים לכל תרחיש. לכן אנו ממליצים גם לחסן את כל החתולים והחמוסים היקרים לליבכם.