חסימת שתן בחתולים

חסימת שתן היא בעיה נפוצה ומסוכנת בחתולים. הבעיה מופיעה במקרים רבים בחתולים צעירים בעקבות דלקת אך יכולה גם להיות קשורה לגורמים אחרים כגון אבנים בשתן וגידולים. המצב מוגדר כמצב חירום מהדרגה הראשונה ומחייב טיפול וטרינרי מיידי.

מהי חסימת שתן בחתולים?

חתולים רבים בגילאים צעירים נוטים לפתח מחלה בדרכי השתן התחתונות (Feline lower urinary tract disease / Feline idiopathic cystitis). השימוש במונחים אלו בא לתאר מחלה בשלפוחית השתן ו/או בצינור השופכה אשר אין לה גורם חד משמעי שניתן להצביע עליו. המחלה לרוב מאובחנת בחתולים בגילאים צעירים עד גילאי ביניים. במקרים רבים הדלקת גורמת להיווצרות מעין פקק, מורכב מתערובת של ג'לטינית של חלבונים, אשר עשוי לגרום לחסימת שתן.

אבנים בדרכי השתן הינה תופעה נוספת הנפוצה בחתולים. לעתים נמצאות אבנים גדולות, אך לרוב אנו נתקלים בהתגבשות של מינרלים היוצרים אבנים בגודל מיקרוסקופי (קריסטלים). אבנים בדרכי השתן גם הן מלוות בדלקת בדרכי השתן ומהוות סיכון לחסימת שתן בחתול.

שתי התופעות (אבנים בשתן ומחלת דרכי שתן תחתונות) מהוות את שני הגורמים הנפוצים יותר לחסימות שתן בחתולים.

צילום רנטגן של אבנים בשלפוחית השתן
אבנים בדרכי השתן בצילום רנטגן בשלפוחית השתן
אבנים בדרכי השתן על שולחן נירוסטה
אבנים בדרכי השתן על שולחן נירוסטה לאחר הסרתן בניתוח

חסימת שתן היא בעיה נפוצה ומסוכנת בחתולים. בגלל המבנה האנטומי הצר של צינור השופכה (האורתרה), חתולים זכרים הינם בעלי נטייה מוגברת לחסימת שתן, בין אם הם מסורסים ובין אם לא. מצב של חסימת שתן הוא מסכן חיים ודורש טיפול מיידי. ללא טיפול, מערכת השתן לא מצליחה לבצע את אחד התפקידים החשובים שלה, ניקוי הגוף מעודפי מלחים ורעלים. במצב זה עשויה להיות עליה מסוכנת ברמות האשלגן בדם אשר עשויות לפגוע בתפקוד הלב.

מהם הסימנים לחסימת שתן?

בגלל חומרת המצב בחסימת שתן רצוי להיות מאוד עירניים לזיהוי הסימנים של חתול עם חסימת שתן. בקושי במתן שתן החתול עשוי ללכת הרבה פעמים לארגז החול ולא להצליח בהעברת שתן, ניתן לזהות זאת על ידי בדיקת ארגז החול כל פעם לאחר שהחתול נכנס.

במקרים רבים ניתן יהיה לזהות נסיונות של החתול לתת שתן במקומות שונים כגון מיטות, ערימות כביסה, ארונות, תיקים וכדומה. לעתים החתול ילקק את איבר המין בגלל הכאב. במידה וחתול עם חסימת שתן חלקית הוא עשוי להצליח לתת מעט שתן לעתים בעל גוון דמי. בנוסף החתול עלול להראות סימנים של מחלה כללית כגון אפאתיה, אנורקסיה ו/או ווקאליזציה (יללות\צעקות). בעלים רגישים עשויים לזהות התנפחות של הבטן או גוש קשיח וגדול בבטן, כתוצאה מהצטברות השתן ולחץ על השלפוחית.

חתול בתנוחת מתן שתן בארגז
חתול בתנוחת מתן שתן בארגז

מה עושים במידה וחושדים בחסימת שתן?

אם החתול שלכם מראה את אחד מהסימנים לעיל, מומלץ ליצור קשר עם מרפאה וטרינרית הדרים בהקדם, ואפילו להגיע למרפאה ללא תור באופן מיידי. כאשר תגיעו, ד"ר עמוס שמואלי יוודא את האבחנה. במידה ומדובר בחסימת שתן יומלץ על ביצוע בדיקות דם, מתן עירוי נוזלים, טשטוש ולרוב אף הרדמה במטרה לנסות ולפתוח את החסימה. לאחר פתיחת החסימה על החתול להשאר עם קטטר שתן לאשפוז לצורך השגחה וקבלת נוזלים לצורך איזון רמת המלחים בדמו ולצורך מתן תרופות שימנעו את הישנות החסימה בטווח הקצר. לאחר ההתייצבות יקבל החתול טיפול תרופתי והמלצות לשינויים בהזנה למניעה של חזרתיות.

חסימות חוזרות בצינור השופכה

פציעות חוזרות בצינור השתן בעקבות חסימות חוזרות והחדרה מרובה של קטטרים לצינור השופכה, עשויות לגרום להווצרות רקמת צלקת אשר מביאה להיצרות קבועה של צינור השופכה. במידה וחסימת השתן חוזרת מספר פעמים בחיי החתול, לעתים יומלץ לבצע ניתוח במהלכו יוצרים פתח חליפי לצינור השתן, יותר קרוב לשלפוחית השתן, במקום הפתח הרגיל. ניתוח כשזה מפחית משמעותית את הסיכוי לחסימה ויביא לשיפור איכות חיי החתול והבעלים.

דילוג לתוכן