שתן מחוץ לארגז החול - בעיה רפואית או התנהגותית?

חתולים באופן טבעי מסמנים טריטוריה ונותנים שתן במקומות אקראיים. עם זאת כאשר הם חיים בבית, זה מאוד לא נעים לבעלים. יש להבחין בין שתי ההתנהגויות, סימון ומתן שתן, כשלב ראשון באבחון אם מדובר בבעיה התנהגותית, בבעיה רפואית ולעתים אף שילוב של שתיהן.

תקריב פנים של חתול בצילום שחור לבן

רקע

מתן שתן מחוץ לארגז החול ע"י חתול היא תופעה אשר רוב האנשים לא יחיו איתה בשלום. השתן קשה לניקוי מרהיטים ובעל ריח חריף מאוד שניתן להריח ממרחק יחסית רב בבית. קיימות מספר סיבות למתן שתן מחוץ לארגז. חלקן קשורות לטבע החתול, חלקן יכולות להצביע על בעיה התנהגותית וחלקן יכולות להעיד על בעיה רפואית.

בכדי להבדיל בין בעיות התנהגות לבעיות רפואיות חשוב לשים לב למצבו הכללי של החתול ולשינויים שחלו בבית אשר יכולים לגרום לחתול פחד וחרדה.

חשוב לשים לב לתנוחת החתול בזמן ההשתנה. במידה והחתול עומד זקוף, מניף את הזנב למעלה ומרסס כמות שתן קטנה כלפי חפצים ניצבים, כגון משקופים, קירות או רהיטים, מדובר לרוב 
בהתנהגות של סימון. לעומת זאת כאשר החתול כורע למצב של חצי ישיבה ונותן שתן בכמות גדולה מחוץ לארגז, מדובר בהתנהגות אשר דורשת התייחסות דחופה יותר, היות וזהו מצב של השתנה מחוץ לארגז לכל דבר ועניין, בין אם מדובר בבעיה רפואית ובין אם בבעיה התנהגותית.

החתול מעדיף לעשות צרכים מחוץ לארגז

כאשר חתול נותן שתן מחוץ לארגז חשוב לשים לב האם ארגז החול נקי? האם גודל ארגז החול מספיק לחתול? האם יש מספיק ארגזי חול בבית מרובה חתולים? מה מיקום ארגז החול בבית? האם החתול עבר אירוע טראומתי בעת מתן צרכים לאחרונה?

כלל אצבע הוא שכמות ארגזי החול בבית מרובה חתולים צריכה להיות אחד יותר מכמות החתולים, לדוגמא בבית עם 3 חתולים מומלץ שיהיו 4 ארגזי חול. לעתים המיקום של ארגז החול הוא בעייתי, במיוחד כאשר קרוב מדי למקומות רועשים ולמזון של החתול, לכן מומלץ תמיד לשים את הארגז באיזור יחסית שקט ולהרחיק במידת האפשר את המזון והמים מארגזי החול. יש לוודא שאף בן בית (אדם או חיה) לא מונעים מהחתול להכנס לארגז ולוודא כי הגישה לארגז אינה חסומה על ידי חפצים ורהיטים.

לחתולים מסויימים ישנן סלידות או העדפות למצעים מסויימים. במידה והחתול לא מוכן בשום אופן לעשות בארגז החול כדאי לשקול להחליף את סוג החול ואף לנסות להחליף את סוג וגודל ארגז החול. סימנים נפוצים לחוסר שביעות רצון מהחול הם ישיבה בקצה ארגז החול, חפירה מינימלית ו/או אי כיסוי הצרכים בסיום המתן, ניעור של כפות הרגליים ויציאה מהירה במיוחד של החתול מהארגז לאחר מתן צרכים.

יש לנקות את ארגז החול לפחות פעם ביום ולהחליף את כל החול בארגז בתדירות של אחת לשבועיים לפחות. בנוסף מומלץ לנקות את הארגז במים וסבון בכל פעם שמבצעים החלפה של החול.

החתול מסמן את שטח המחייה שלו

התנהגות של סימון, כפי שתוארה לעיל, מבוצעת בדרך כלל על ידי חתולים זכרים לא מסורסים. מסיבה זו במקרים רבים התנהגות זו נעלמת לאחר סירוס חתול זכר. כאשר מדובר בסימון במקומות "אסטרטגיים" יש לחפש את הסיבה לכך. כך למשל במידה והחתול מרגיש מאויים על ידי חתולי רחוב שמסתובבים בסביבת הבית, לעתים נמצא שהחתול מסמן באיזור החלון דרכו הוא רואה את אותם חתולים, לדוגמא על הוילונות או על רהיטים באיזור החלון.

תקריב פנים של חתול פרסי בצבע אפור עם עיניים כחולות

השתנה מחוץ לארגז בגלל בעיה רפואית

רשימת הבעיות הרפואיות שיכולות לגרום למתן שתן מחוץ לארגז מגוונת. אחת הבעיות הנפוצות שתגרום להשתנה מחוץ לארגז היא שתיה והשתנה מוגברת, אשר מהווה סימן קליני נפוץ בבעיות רבות. לכן בכדי לסייע באבחון הבעיה מומלץ לשים לב לכמות השתן ולכמות השתייה ולעדכן את הוטרינר.

קושי במתן שתן עשוי גם כן לגרום לחתול לנסות מחוץ לארגז, מקרה זה הוא מקרה חירום, שכן חסימת שתן שאינה מטופלת בדחיפות עשויה לגרום לתמותה מהירה. יש לשים לב לצבע השתן, האם הוא מרוכז או דליל והאם הוא מכיל דם. בנוסף יש לשים לב לסימני מחלה נוספים שיכולים לסייע לוטרינר באבחון הבעיה.

יש לזכור כי קיימות גם תרופות אשר כחלק מתופעות הלוואי שלהן גורמות לשתייה והשתנה מוגברת, לכן במידה ומתן השתן מחוץ לארגז החל לאחר מתן תרופה, יש להתייעץ עם הוטרינר ולברר אם מדובר בתופעת לוואי.

דילוג לתוכן