ממשק ארנבונים

ארנבונים הינם חיה נטרפת ולכן יחביאו סימני מחלה ככל שיוכלו. מרבית הבעיות הרפואית שמאובחנות במרפאות נובעות ממשק לא תקין. יש להקפיד על תזונה מתאימה עבור כל שלב בחיי הארנבון ולהתאים את סביבתו ואורח חייו בכדי להפחית סיכון לבעיות רפואיות.

למעט טיפול מונע לסקאביאס, בישראל לא קיימים חיסונים למחלות ארנבים שקיימות בחלקים אחרים של העולם. בנוסף, בגלל טבע הארנבון כחיה נטרפת, אשר חייבת להסתיר מפני הטורפים מצב של חולשה, לרוב אין לנו יכולת לדעת שמשהו לא תקין עם ארנבונים עד שמצבם הופך חמור עד כדי כך שאינם יכולים להסתיר זאת עוד. מסיבות אלו, ארנבונים באופן כללי אינם מבקרים קבועים במרפאה הוטרינרית.

הגורם הנפוץ ביותר לבעיות רפואיות בארנבונים הוא ממשק לא תקין. ארנבונים דורשים הקפדה על תזונה נכונה בשלבי החיים השונים, כלוב גדול שיאפשר תנועה חופשית עם מצע מתאים, מקומות מסתור, ארגז צרכים, פעילות גופנית ותעסוקה לשיניים.

ארנבון כתום

תזונה

לארנבונים בשלבי החיים השונים צרכים תזונתיים שונים. עם זאת בכל שלבי החיים אחד הדגשים החשובים הוא לאפשר לעיסה ממושכת על מנת לשחוק את שיני הארנבון, אשר צומחות במשך כל חייהם. מתן חציר ללא הגבלה יענה על הצורך הזה. בגורי ארנבים ובנקבות בהריון או מניקות יש לספק חציר מאיכות טובה המכיל אחוזי סידן וחלבון גבוהים ובעל ערך קלורי גבוהה, שמסייעים בגדילה והתפתחות תקינה ומונעים חוסרים. בארנבים בוגרים (מגיל 7 חודשים) מומלץ להמעיט באספסת בכמות גדולה, במיוחד אם הארנב בעל עודף משקל, ויש לתת חציר דל באנרגיה כגון חציר טימוטי או חציר דגן (שיבולת שועל).

בנוסף לחציר ניתן להוסיף כמות קטנה של ירקות עלים טריים כגון עלי בייבי, מנגולד וקייל. לא מומלץ לתת לארנבונים תרד, עלי חרדל ופטרוזיליה בכמויות גדולות היות והם מכילים רעלנים ממשפחת האוקסלטים. מומלץ להמנע מירקות עטירי סוכרים כגון גזר ותפוחי אדמה, עם זאת ניתן לתלות בגג הכלוב גזר על מנת לאפשר לארנב לשחק ולהגביר פעילות גופנית.

כופתיות לארנבונים איכותיות יכולות להוות תזונה טובה, במידה וקיים קושי להשיג חציר מאיכות טובה. מומלץ להוסיף לתכנית התזונה כופתיות דחוסות ואחידות היות ואנו רוצים להמנע ממצב בו הארנב בורר רק את מה שטעים לו בתערובת, ויגרום להפרת האיזון התזונתי.

חיי חברה

ארנבונים הינם חיה חברתית ומסתדרים טוב, במיוחד כשהארנבים גדלים מגיל צעיר ביחד, אם לא – יש צורך בביצוע היכרות הדרגתית עם פיקוח. בציוות ארנבונים יש להתייחס לנקודות הבאות:

  • עיקור וסירוס מונעים מריבות.
  • גידול ארנבים מאותו שגר (אחים) מגיל צעיר – במידה והאחים הם זכר ונקבה חובה לעקר ולסרס.
  • 2 זכרים לא מסורסים ילחמו אחד בשני ולעתים גם שתי נקבות לא מעוקרות.
  • לא מומלץ להחזיק ארנבים יחד עם שרקנים באותו כלוב.
שני ארנבונים בדשא

כלוב

יש לספק לארנב כלוב גדול מספיק, שיאפשר תנועה ברמה סבירה ולא יגביל את הארנב. הכלוב צריך לאפשר לארנב 3 קפיצות לפחות ושיכול לעמוד זקוף. הכלוב מהווה מחסה לארנב כשהבעלים לא בבית או כשהוא מעוניין לנוח. בנוסף חשוב לאפשר לו גם מקום מסתור. לארנבונים אין כריות בכפות הרגליים, ולכן יש לשים דגש על מצע מתאים לארנבים בכדי למנוע פגיעה בכפות הרגליים שלהם. חציר בכמות גדולה מהווה מצע טוב אך יש להחליפו בתדירות גבוהה. ניתן להשתמש גם בשבבי עץ (יש להמנע מנסורת עץ אורן) או בכופתיות מתאימות ולהשתמש בכלוב שהרצפה שלו אינה רשת.

טיפים נוספים לגידול ארנבונים

  • לארנבונים העדפה למיקום אחד לצרכים – אפשר להרגיל לארגז כאשר המצע המומלץ הוא נייר או שבבי עץ.
  • מומלץ מאוד לשחרר את הארנבים בבית לצורך פעילות גופנית.
  • יש לשמור על כבלי החשמל בבית ולמנוע גישה, ארנבונים עשויים לכרסם אותם. בנוסף יש להמנע מצמחים היכולים לגרום להרעלה כגון דיפנבכיה.
  • מומלץ לרכוש לארנבים צעצועים, וניתן לפנק אותם בחבילות נייר (ללא דיו) וקרטונים להפגת את השיעמום.
דילוג לתוכן